Fortsätt till huvudinnehåll

Portföljen

Min portfölj är uppdelad på ett Investeringssparkonto och en Kapitalförsäkring hos respektive Swedbank och Avanza. Jag strävar efter att uppnå en innehavsandel mellan 3-7% men upp till ~10% för kärninnehav i investerat värde per bolag. Just nu har jag 37 bolag i portföljen och jag uppskattar att siffran hamnar någonstans mellan 30-40 bolag under mitt första aktiva investeringsår som började i slutet av februari 2017. Under mitt andra år är tanken att jag aktivt skall balansera portföljfördelningen som synes nedan för stunden är mer ojämn än jag önskar.
November 2017
Svårt att bestämma mig huruvida en trädkarta (ovan) eller ett tårtdiagram (nedan) ger den mest överblickbara vyn.
November 2017
Portföljen sedd utifrån dess fördelning i sektorer samt branscher ses nedan. Jag har som mål att uppnå en fördelning om ~8-15% per sektor och mellan 4-8% per bransch; lite mer i dem som står för mina kärninnehav.
November 2017
Branschen "Fastigheter" sticker helt klart ut just nu eftersom det var där jag började med mina investeringar och därmed har investerat mest men efter kommande innehavsjusteringar kommer det att jämna ut sig.

Portföljens innehav har följande valutafördelning.
November 2017
Ett första mål gällande valutafördelningen är att hamna runt 80% exponering i SEK. Men i förlängningen, med eventuella investeringar i Afrika, Asien och Sydamerika, möjligen gå ner till någonstans mellan 65%-75% i SEK och de övriga valutorna mellan 2%-6%.

Nu består inte det totala innehavet av bara aktier. Rådande allokering lyder:
Oktober 2017
Jag har under 2017 börjat sälja av fonder till förmån för aktier då jag strävar efter ett minimum om 50% av mitt kapital allokerat i aktier. Detta eftersom mitt övergripande mål är att maximera utdelningar från aktier så snabbt som det är möjligt för att nå mitt mål att kunna leva mitt liv utan att vara bunden till en allt för inrutad och utstakad väg inom de kommande 10 åren.

Ge gärna feedback på portföljens sammansättningen och dess eventuella brister samt förbisedd potential.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jaga utdelning

Har tidigare skrivit om hur ivrigt jag har byggt upp min portfölj genom att kasta mig över bolag som en hungrig varg. Har hittills slukat 33 olika bolag inom nio sektorer och 18 branscher. Efter en sådan furiös start har framfarten nu stannat av lite och jag reflekterat över mina aktioner så här långt.

Eftersom mina mål är relativt kortsiktiga med "bara" 10 år till snöret känns det som om jag har pressat mig själv lite extra, och kanske genat lite runt risk/reward, för att sätta ihop en portfölj med en så stor direktavkastning som möjligt till en acceptabel risk.

Men med det i åtanke så känner jag mig ändå rätt nöjd med utfallet:
Jag har, tycker jag själv, jagat upp DA:n till en ambitiös nivå men jag ser inte den nivån orimlig även nästkommande år då i alla fall "jag" inte ser stora svängningar framöver i bolagens utdelningsplaner.

Det är en relativt stor andel preferensaktier som bidrar till den höga direktavkastningen; nästan 25% av portföljen är preferensaktier…

Miljonärsdrömmar

I och med den senaste löneutbetalningen uppnådde jag en liten drömgräns - den att vara (brutto)miljonär - och det är alltså så här det känns att äga en miljon - precis som vanligt.

Vet inte om det är att skulderna är nästan lika stora som själva kapitaltillgången eller om en miljon helt enkelt inte smäller lika högt längre som inte ger mig den där kicken jag trodde jag skulle få. Men oavsett hur det känns så är det ändå rätt häftigt att jag har sparat ihop så pass mycket kapital - att det faktiskt går.

Nu är maskinen igång och nästa milstolpe blir att nå en miljon i aktiekapital vilket jag räknar (iskallt) med att uppnå om cirka fyra år. Realistiskt? Förhoppningsvis. I alla fall om jag aktivt fortsätter att spara och förvalta så mycket så möjligt av intjänat kapital.

Tanken just nu är att bekvämt börja trappa ner runt 55 för att senast vid 58 kunna njuta av det goda livet utan alltför många måsten. Vad är era drömmar och mål?

Nytt i november

Jag är en otålig rackare. Efter att investerat månadssparandet för november redan i oktober fanns det inte en chans att jag skulle sitta och vänta på nästa lön. Sagt och gjort, jag har handlat på krita.

Efter en längre tids ältande landade jag i slutsatsen att jag nu hade byggt upp en hyffsad grund att stå på och Avanzas Superlånet erbjudande helt enkelt var redo att plockas.

Med lånet i ryggen och lite extra cash från försäljningen av mitt innehav av Avega Group, som snart köps upp av Tieto, gick jag till verket. Följande är mina inköp under november:
Dessa investeringar resulterade i en ökad utdelning av 2347:- per år och en skuldkvot på 6%. Det kan jag leva med. Upp till 10% känns bekvämt.

Avega Group lämnade som sagt portföljen och lämnade en avkastning på strax under 60% efter sig. I dess plats köptes fyra nya bolag in:

AT&T Inc - ett amerikanskt multinationellt telekommunikationsbolag som rankas som det tredje största på den amerikanska marknaden. Bolaget tillhandahåller tele…